שיעור בסובלנות
בעקבות החרפת השיח והשסעים שהתגלו בחברה הישראלית, תלמידי קמפוס אנקורי תל אביב ציינו את 'יום הסובלנות' בו למדו על ביטוי ערך הסובלנות בתחומים מגוונים ושוחחו עם ערבי-ישראלי תושב יפו על גזענות ואפליה.
בתקופה האחרונה אנו עדים למקרי אלימות רבים ברחבי הארץ על רקע גזעני, דתי ולאומי, ולעיתים קרובות מעורבים בתקריות אלו גם בני נוער. שריפת בית הספר הדו-לשוני בירושלים, אלימות במגרשי הספורט ותגרות ספונטניות בין קבוצות שונות באוכלוסייה הן רק חלק מהדוגמאות אותן ניתן למנות.
בעקבות האירועים האחרונים תלמידי ומורי רשת החינוך אנקורי, החליטו להעלות את המודעות בנושא ולקדם את הסובלנות בין כותלי בית הספר, הקהילה והעיר.
מתחילת שנת הלימודים התלמידים ערכו סיורים רבים ברחבי הארץ כחלק מתוכנית הלימודים השנתית 'האחר הוא אני' ונחשפו לקבוצות שונות באוכלוסייה ולמדו על מנהגיהם, תרבותם ודתם. בקמפוס אנקורי תל אביב החליטו להקדיש יום שיא לנושא – 'יום הסובלנות'.
אבו-שחאדה שוחח עם התלמידים על השתלבות ערביי ישראל בחברה הישראלית, ועל האידיאל המשתקף מתפיסת עולמו בו שני לאומים, יהודים וערבים, יחיו בשלום זה לצד זה בחברה שוויונית בישראל.
|
מורי הקמפוס המתמחים בנושאים שונים, העבירו לתלמידים הסקרנים, פעילויות והרצאות על סובלנות וחירות הפרט בתחומם. כך למשל מורה, עורכת דין לשעבר, דנה עם התלמידים על סוגיות חופש הביטוי וזכויות מיעוטים בעולם המשפט.
מורים אחרים לימדו את התלמידים על ערך הסובלנות בפילוסופיה וכיצד בא לידי ביטוי אצל הוגי דעות מתקופות שונות, מורה נוסף לימד את התלמידים על היחס לגר בתנ"ך ואילו המורה אחר הדגים לתלמידים כיצד ניתן ללמוד על סובלנות בסרטי קולנוע, ועוד.
בהמשך היום הוזמנו התלמידים לשיחה עם עבד אבו-שחאדה, ערבי-ישראלי מיפו ופעיל במפלגת בל"ד. אבו-שחאדה שוחח עם התלמידים על השתלבות ערביי ישראל בחברה הישראלית, ועל האידיאל המשתקף מתפיסת עולמו בו שני לאומים, יהודים וערבים, יחיו בשלום זה לצד זה בחברה שוויונית בישראל.
המרצה עורר את התלמידים כשסיפר על האפליה התקציבית, שלדעתו, הם חווים על רקע גזעני בתחומי החינוך והתשתיות. עוד עבד ציין כי בשל היותו ערבי, הוא מתקשה להזדהות עם סמלי המדינה היהודית.
בין השאלות והתגובות של התלמידים, שאל גיא קול, תלמיד כתה י' בקמפוס, האם לדעתו הצורה בה ח"כ חנין זועבי התבטאה נגד המדינה היא דרך מקובלת וסובלנית? אבו-שחאדה ענה כי הכעס על זועבי מוגזם. לטענתו, אם זועבי לא הייתה אישה, היא לא הייתה סופגת את כמות הביקורת שספגה ועודנה סופגת. התלמידים למדו בהרצה שיש לאנשים זכות להחזיק דעות שונות משלנו ולקבל זאת בהבנה וסובלנות.
את היום הסוער התלמידים חתמו בהפרחת בלונים, כאשר כל תלמיד הצמיד לבלונו פתק בו ציין את משאלתו לסובלנות בארץ ובעולם.
דובי מיכאל, מנהל קמפוס אנקורי תל אביב: "רשת החינוך אנקורי שוקדת על שילוב פעילויות מקוריות שיביאו את התלמידים לקיים דיון משמעותי ולעודד פלורליזם וסובלנות בחברה בה אנו חיים. כרשת אשר שמה לה כערך עליון את נושא הסובלנות וקבלת האחר, אנו רואים חשיבות מכרעת בחשיפת התלמידים למגוון של דעות."
|