ראש העיר בכבודו ובעצמו עלה לדוכן ובשורה קצרה הוא הודיע שהוא מקבל את ההצעה.
פעלתי ואני שמח לומר שעם הזמן עיריית תל אביב-יפו בהנהגתו של רון חולדאי שינתה כיוון, הבינה את המסר והמגמה היום היא של לתקן את התקלה.
לכתבה בנושא במגזין "הארץ" - לחצו כאן
ב-26 לחודש פברואר יתקיים טקס חשוב של הנצחת ד"ר פואד אסמעיל דג'אני בכיכר מרכזית ברחוב ציהתל"י ליד בית החולים "צהלון" בהשתתפות מספר גדול מבני משפחתו של הדוקטור.
תושבי יפו מוזמנים בהמוניהם לתת כבוד לדוקטור שהקים את בית החולים הראשון ביפו .
לכתבות בנושא הנצחת שמות רחובות ביפו - לחצו כאן
לנאומו המצולם של אחמד משהראוי בישיבת מועצת העיר - לחצו כאן
להלן תוכנו של הנאום, שהביא להחלטה על מתן שמות חדשים על שם אישים ערביים לשמונה רחובות :
30.1.12
אדוני ראש העיר
אדוני היו"ר
חברי למועצה
כשהתחלתי לשרת במועצה הנוכחית בסוף 2008 גיליתי שבכל נושא הנצחת שמות אישים ערביים ברחובות העיר יפו - תל אביב, המצב היה בלתי אפשרי.
המדהים הוא וזו אחת הסיבות העיקריות מדוע אני מגיש את הצעתי לסדר היום שתושבים ויזמים המגיעים לאחרונה לגור ביפו ושקנו את בתיהם וקרקעותיהם בשכונות היפות של עגמי פונים ברוב חוצפתם לעירייה ומבקשים שברחובות שבהם הם גרים עם רחובות עם מספרים לא יונצחו שמות ערביים. |
מול אלפי רחובות בעיר תל אביב וארבע מאות רחובות בעיר יפו שבהם מונצחים אישים יהודים מצאתי שישה רחובות בודדים שבהם הונצחו אישים ערביים.
מעבר לאותם שישה רחובות מונצחים,חיכו עוד שישה אישים מכובדים כמו "נגיב מחפוז" "אמיל חביבי" "הארון אל רשיד" ג'ובראן חליל ג'ובראן במשך יותר מארבע שנים שמישהו יואיל לקיים את החלטת מועצת העיר להנציחם.
בסופו של דבר עם הרבה לחץ,ההנצחה בוצעה בשטח.
המצב העדכני להיום הוא שבסך הכול יש לנו היום ביפו 14 רחובות מונצחים עם שמות ערביים וכיכר אחת על שמו של השיי'ח באסם אבו זייד.
אחרי הטקס שהתקיים להנצחת שמו של השייח באסם, עיתון "הארץ" מתאריך 24.07.2011 הקדיש את דבר המערכת שלו להחלטה של עיריית תל אביב יפו להנציח את אבו זייד.
וכך נאמר:
משהראוי נואם במועצת העיר
" מקום המדינה ועד שנות ה-90 נקראו ביפו רק ארבעה רחובות חדשים על שם אישים ערבים. לאחר מאבק ממושך קיימה בשבוע שעבר עיריית תל אביב-יפו טקס לקריאת כיכר בעיר על שמו של שייח באסם אבו זייד, שהיה מראשי התנועה האיסלאמית בעיר ואיש הדת המוסלמי הבכיר שלה.
יפו שייכת לכל תושביה, יהודים וערבים כאחד. קריאת רחובות, ובעיקר כאלה שרוב תושביהם ערבים, על שם אישים ערבים היא משימה שעל עיריית תל אביב-יפו לטפחה. זכותם של התושבים הערבים של יפו, לגור ברחובות שנושאים שמות ערביים. לעיר מעורבת צריך להיות גם ביטוי בשמות רחובותיה. הנצחה של אישים ערבים רק תגביר את הזדהותם של תושביה הערבים עם עירם, ואולי גם עם מדינתם. קריאת כיכר על שמו של השייח אבו זייד היא רק צעד אחד בכיוון הנכון ביפו ובערים מעורבות אחרות."
תודו כי לא כל יום עיתון הארץ מקדיש מאמר מערכת כה חיובי למדיניות עיריית תל אביב יפו.
המאבק להנצחת שמו של השייח באסם התחיל בהפגנות אולם בסופו של דבר עיריית תל אביב יפו הבינה את המסר והמגמה החלה להשתנות.
השינוי החיובי החל להגיע אולם הבעיה שלנו כמיעוט היא שרחובות יפו בהם ניתן עוד להנציח עוד שמות הולכים ופשוט נעלמים.
כשהתחלתי לעשות את הבדיקות שלי לקראת הדיון היום ספרתי בחלק המעורב של יפו כארבעים רחובות ממוספרים - חשבתי לבוא ולהציע שנשריין בסוג של העדפה מתקנת מחצית מהרחובות, אפילו הייתי מסתפק בשליש אולם כשבדקתי את המספרים יותר לעומק נאמר לי כי בסך הכול נשארו רק עוד שמונה רחובות להנצחה כי כל השאר על פי התכניות ההנדסיות ייעלמו בתכניות העתידיות של העירייה לכל האזור ועל כן , אי אפשר לקבל החלטות הנצחה בהם.
צריך להבין שבתל אביב היום לא נשארו כמעט רחובות להנצחה חוץ מבשכונות החדשות שעתידות לקום ועל כן כל הלחצים מופנים לכיוון יפו.
המדהים הוא וזו אחת הסיבות העיקריות מדוע אני מגיש את הצעתי לסדר היום שתושבים ויזמים המגיעים לאחרונה לגור ביפו ושקנו את בתיהם וקרקעותיהם בשכונות היפות של עגמי פונים ברוב חוצפתם לעירייה ומבקשים שברחובות שבהם הם גרים עם רחובות עם מספרים לא יונצחו שמות ערביים. מה שנקרא שיא החוצפה.
אותה יפו שידעה לקלוט באהבה מאות רחובות עם שמות יהודים מכובדים ושרק בה כנראה יש רחוב עם השם "אוהב ישראל" כאשר באותו רחוב כל הדיירים הם דיירים ערבים.
חברי למועצה, אני לא בא להגיד לכם בואו תשריינו לי בכל העיר רחובות, בטח לא ברמת אביב או בצהלה .
אני אומר :
כדי למנוע מחיקת זהות ותרבות ערבית
כדי לתת לנו הרגשת שייכות עם העיר שלנו בדיוק כפי ששילוט בתלת שפות נותן לנו להרגיש
כדי שעיריית תל אביב תאמר באמירה ברורה הייתה תקלה עד פה ואנחנו מתקנים אותה
כדי להשיב לאותם יזמים ודיירים באמירה חדה וברורה - טעיתם בכתובת
אני מציע שמועצת העיר תבקש מועדת השמות והנצחה לשריין עבור האוכלוסייה הערבית את שמונת הרחובות הבודדים הקיימים שנשארו להנצחה בתוך יפו המעורבת.מעבר לכך המועצה תמליץ לוועדה לשריין רחובות להנצחה לאוכלוסייה הערבית בכל החלטה שתתקבל לגבי רחובות עתידיים חדשים ברחובות יפו המעורבת.
אנחנו כמועצה אחראים לקביעת מדיניות העירייה. רובנו לפחות רוצה ביפו עיר מעורבת ששומרת על האופי המיוחד שלה וכדי שנצליח לשמור על האופי המיוחד הזה כפי שהגדיר זאת היטב עיתון הארץ אני מציע לקבל את הצעתי זאת.
לכתבה בנושא במגזין n.r.g - לחצו כאן