ליאורה קסל, מנהלת החצר הנשית ביפו, החליטה לפני שמונה שנים לפתוח דלת עבור נשים. היום החזון הפך למודל הצלחה הנלמד באוניברסיטה ומשרד הרווחה כבר ביקש לשכפל את התוכנית. שיעור במנהיגות חברתית
"כשאני רואה או מרגישה איזשהו אי צדק, זה משהו שאני לא יכולה לחיות איתו בשלום, אני חייבת לעשות פעולה והפעולה שלי בעולם בשנים האחרונות, זו החצר הנשית".
כך מציגה ליאורה קסל את החיבור שלה לחצר הנשית, אותה היא יזמה ומנהלת יחד עם שותפתה מירית סידי.
יהודיות חילוניות וערביות דתיות
"אני נמצאת כאן משתי סיבות", אומרת קסל. "האחת - בגלל האמונה שלי בנערות, והשנייה - בגלל שעד היום עדיין לא מובן לי אי הצדק שקיים בעולם, מצב עם מיעוט שיש לו המון כסף וחומר ורוב שיש לו מעט. הפערים החברתיים הכלכליים והמעמדיים עצומים בעיניי ביפו, היום יותר מתמיד".
איפה הנשים ביפו?
בתוך מדבר המציע מעט מאוד לנשים היפואיות, ובמיוחד עבור אלה המחפשות פינה אנושית של רוך ואחווה להיאחז בה, קמה החצר הנשית, נווה מדבר שהספיק כבר לשנות את חייהן של נערות רבות, לאורך שמונה שנותיו.
הרעיון של פעולה כלשהי למען נשים נזרע במפגש הראשון של קסל עם הרחוב היפואי, לפני 12 שנה, כשעברה לשכונה עם בעלה ושני ילדיה: "כשהייתי יוצאת בערב לרחוב יפת לקניות, או לגלידה, היה לי ממש מוזר לראות שברוב מקומות הבילוי, כמו בתי קפה, ישבו רק גברים. גם אצל השכנים שלי, משפחה עם 14 ילדים, ראיתי בחוץ רק את הבנים. בשנתיים הראשונות עסקתי בשאלה: איפה הנשים ביפו?"
"עד היום עדיין לא מובן לי אי הצדק שקיים בעולם, מצב עם מיעוט שיש לו המון כסף וחומר ורוב שיש לו מעט. הפערים החברתיים הכלכליים והמעמדיים עצומים בעיניי ביפו, היום יותר מתמיד"
קסל, 41, בעלת תואר ראשון בקרימינולוגיה, החליטה לפתוח מקום שיענה על צורך הנשים להיפגש ביניהן, בדיוק כמו הגברים. היא ומירית, עובדת סוציאלית אותה פגשה כשעבדה ברשת החברתית של קרן קרב, יצאו לדרך ללא השקעה, ללא כל הון פרטי, מצוידות במטרה, בחזון ובאמונה שהמציאות יכולה להיות אחרת. החצר הנשית נבנתה בהדרגה ובעקשנות. מחזון, הפכו אותה למודל של הצלחה, אותו מלמדת כיום סידי באוניברסיטת בן גוריון. משרד הרווחה פנה אליהן לבניית תוכנית שתאפשר את שכפול החצר במקומות נוספים.
כיום עובדות בחצר 12 עובדות מקצועיות וכ-35 מתנדבות. מאפס תקציב, הצליחו לטפס לתקציב שנתי של 1.4 מיליון שקל, המגויס כולו לטובת נערות החיות ומתמודדות עם מצבי סיכון, מצוקה ועוני. את התרומות, בלעדיהן אין להן קיום, הן מגייסות מהארץ ומחו"ל.
"העבודה בחצר היא לא רק תגובה למצוקה ומתן מענה מידי", מסבירה קסל. "היא נבנית מתוך ראייה קדימה, כדי לפתוח לנערות אופציות ולאפשר להן שינוי אמיתי. אלה נערות בנות 13-25, החיות בשוליים החברתיים בגלל הג'נדר שלהן, בגלל שהן עניות או בגלל המוצא האתני כמוסלמיות, עולות מאתיופיה וחבר העמים, שלחברה בכלל לא אכפת מהן. זה לא ילדים קטנים שאנשים נוטים לקחת עליהם אחריות וגם לא נשים מבוגרות מוכות. הן עזובות".
50 נשים מצאו תעסוקה
בקרוב: החצר הנשית בנמל
כ-100 נערות בשנה מגיעות לחצר ומבלות בה את יומן. לנערה המבקשת ללמוד – תושג מלגת למידה והכשרה מקצועית. לנערה הנמצאת בבריחה מהבית – יימצא מקום בטוח עד שיימצא לה סידור של קבע. בשנה שעברה שולבו 50 מהנערות במעגל התעסוקה.
בקרוב תיפתח בהאנגר החדש בנמל יפו חנות אופנה של החצר: "החצר הנשית בנמל" בה ימכרו עודפי אופנה של מעצבים ורשתות. החנות תהווה מקור הכנסה לפעילות החצר וחממת תעסוקה ל-10-12 נערות שתוכשרנה לכך.
"הדבר המעציב שלמדנו עם השנים, זה שהעולם נגמר עבור הנערות שלנו באלנבי. זה הגבול המוכר והבטוח, כי מה שמעבר לזה, מפחיד אותן.
הן מרגישות כל כך מנוכרות ואחרות, התרבות והשפה היא אחרת, ואחת מהפנטזיות של החנות בשבילי, זה שמצד אחד היא תהיה ממוקמת במקום שהוא חלק מיפו, מהבית שלהן, ומצד שני, יגיעו אליה אנשים מכל מני אזורים ומעמדות, למפגש חברתי רב-תרבותי".
אצלנו בחצר... לכל אחת שפה משלה
קסל אוהבת מאוד את יפו, לא רואה עצמה חיה במקום אחר ומודה שזה המקום לגדל בו את ילדיה: "הם גדלים במקום מאוד חי ויוצרים מגע עם כל מיני אנשים.
הבן הגדול יכול לשבת עם ילד קטן ועם זקן ולדבר איתו, אין כאן מסיכות. הם לא פוחדים מהשונות ולומדים לכבד ולאהוב כל אדם עם הסיפור שלו. ובשבילי, זה אחד היתרונות הכי גדולים של לגדול בסביבה כזו".
בקרוב עומדת החצר לעבור דירה למשכנה החדש. מהמבנה בן ה-60 מ"ר, למקום המשתרע על שטח של 200 מ"ר בקומת קרקע, עם חצר של 100 מ"ר, בפינת שדרות ירושלים והבעש"ט.
"אנחנו מחפשות כסף ושווה כסף לשיפוץ, כדי שהמקום החדש יהיה יפה ומקסים. אנחנו לא בעניין של שאריות, אלא רוצות הכול הכי מכבד. עדיין חסרים לנו המון דברים: חלק מהכסף לשיפוץ, מטבח, גדר, ריהוט חוץ, מרצפות ועוד".
לא מנסים לייהד, מנסים לעזור. חבל שכל דבר נתפס בצורה פוליטית. יש גם מקום לאנושיות פשוטה של לעזור לאישה, לתת לה פינה, חיבוק, לעזור לה בפרנסה אם אפשר. ביהדות מאמינים שעזרה אמיתית היא לא לתת כסף לעני אלא לעזור לו למצוא מקום עבודה שיכבד אותו. זה יותר חשוב וזה בדיוק מה שהחצר עושה. צפי בוידאו ותראי איך הנשים שם מרגישות.
תגובה חדשה
5. כתבה מעניין
ניסרין חרשת, (11/03/2011)
מדהימה את,,,גם לי עובדת עם חרשים וכבדי שמיעה ערבים ויהודים ומרוצה עם כולם,כולנו בני אדם ביחד!:-)
בהצלחה המון:-).