הקראת הסיפור: "לילה טוב גורילה" - ראשון, 14.6, 17:30
הסיפור "לילה טוב גורילה" הוא בעיקרו סיפור בתמונות עם מעט מאוד מלל. העלילה הקצרה מספרת על שומר בגן החיות שמברך את כל חיות הגן בברכת לילה טוב, הוא רק לא יודע שמאחוריו צועדת גורילה ובשקט, בשקט, משחררת את כל החיות מתאיהם...
הורים טריים רבים נתקלים עם הפיכתם להורים במחסור בשעות שינה. השינה חיונית להורה ולילד. בעוד הילד משלים את שעות השינה במהלך היום להורה הרבה פעמים אין זמן לכך ולכן הורים רבים מוצאים כחיוני עבורם ביותר להסדיר את שעות השינה של התינוק.
עבור ההורים הזמן שלאחר לכתו של הפעוט לישון היא מסגרת הזמן הפנויה היחידה עבורם ביום: עבור עצמם, עבור בן הזוג, עבור מטלות הבית והעבודה וזמן פשוט להיות.
הספרות והפרקטיקה מראות גישות שונות להתחלת סדר יום עבור התינוקות הכולל בתוכו זמני שינה, הגישה המומלצת היא שבסביבות גיל חצי שנה ניתן להתחיל להרגיל לשעות קבועות.
המעבר בין הערות לשינה כולל בתוכו שלושה מרכיבים:
פרידה - מהיום העמוס שבמהלכו שהו כל העת בחברת אחרים לזמן בשקט במיטתם, ללא נוכחותם המגוננת של הוריהם.
ההירדמות היא תהליך הדרגתי של אובדן שליטה - הילד מוותר בהדרגה על השליטה הפיסית והרגשית שיש לו ביום. הורים רבים מכירים את "מריחת" הזמן בתהליך השינה (עוד פיפי, עוד כוס מים, דחיית שעת ההשכבה ועוד).
וויסות - ההירדמות היא תהליך של סגירה של מנגנונים של שמיעה, ראייה, מישוש, תהליך שבו אנו מתחילים לסנן את הגירויים מהסביבה, ולאט לאט מכבים את "הסטרטר". אנו לומדים לשחרר, להרפות, זה רגע של אינטימיות שלנו עם עצמנו, שבו אנו לאט, לאט שוקעים בשינה.
חשיבות הרגלי השינה היא בהכנת הילד הקניית גבולות בין היום ללילה וביטוי לעצמאות ולנפרדות שיש לילד קיום גם בחדרו ובמיטתו, כשהוא לבדו.
בכדי לסייע בתהליך השינה ניתן לנקוט מספר פעולות:
1. החליטו על שעת שינה ונסו להיות עקביים לגביה.
2. כדאי להפוך את השעה שלפני ההשכבה לכמה שיותר רגועה ונטולת מתחים.
3. עריכת טקס לילה קצר: שירותים, סיפור, ושכיבה לישון.
4. אל תיתנו לילדים את התחושה שאתם רוצים להיפטר מהם.
5. שימרו על הרגלים - השכיבו את הילד במיטתו ונסו להימנע מהשכבתו במקומות שונים.
6. שימרו על פער שעות בין שנת הצהריים ושנת הלילה.
פחדים וחלומות
כבר מינקות הורים מדווחים על חיוכים, קולות, אנחות וכדומה שהתינוק משמיע ומראה במהלך שנתו, סימנים המעידים שתינוקם חולם. ילדים רבים מתקשים ללכת לישון כיוון שהם מפחדים מהחושך בו הדברים אינם כפי שהם, הנושא אופייני בעיקר לילדים בגילאי 3-4 בו הם מאמינים שמה שנמצא בראשם הוא המציאות האמיתית.
אל תזלזלו בפחדים של ילדיכם, עבורם כאמור הם אמיתיים לחלוטין, הדליקו את האור במקרה הצורך והראו להם שלא מדובר במפלצת אלא בווילון המתנפנף, אם הם מתעוררים מחלום רע, הסבירו להם במידה והם מבינים כי מדובר בחלום ושכעת הם ערים ובטוחים.
דרך נוספת נפלאה להתמודדות עם נושא השינה, פחדים, חלומות ובכלל היא כמובן ספרים, ביניהם ניתן להזכיר: "איתמר צייד החלומות" מאת דוד גרוסמן, "ארץ יצורי הפרא" מאת מוריס סנדק, "פחדרון בארון" מאת מרסר מאיר, "פיפי, סיפור, חיבוק ולישון" מאת שולה מודן, "אהרון והעיפרון הסגול" מאת קרוקט ג'ונסון ועוד.
הפעילות תתקיים במרכז "הורים - ילדים, גפן" הממוקם בקומה השנייה של בנין טיפת חלב ברח' עירית 17, יפו ג'.
|