שלגיה – סיפור על קנאה
סיפור שלגיה הוא לכאורה סיפור קלאסי ופשוט על מרשעת בעלת כוח (המלכה) המנצלת אותו לרעה כנגד הנסיכה התמימה. בפועל, מדובר בסיפור על קנאה, שגורם למלכה לפעול במלוא הכוח והיצירתיות כדי להתמודד עם הרגש הקשה, שיופיה של שלגיה מעלה אצלה. קנאה היא רגש טבעי ונורמלי, שאנו מרגישים כאשר אנחנו רוצים דבר מה שיש למישהו אחר ולנו אין. אצל ילדים, הקנאה יכולה להתעורר בכל תחום, למשל סביב צעצוע מבוקש, פופולאריות חברתית, או במקרה השכיח ביותר, על תשומת לב. |
קנאה היא היא רגש טבעי
קנאה, על פי המילון, היא רגש המתעורר אצל אנשים, וכנראה גם אצל בעלי חיים מסוימים, בשל הצלחתו של פרט אחר ובשל תחושת נחיתות יחסית לפרט זה.
למעשה, קנאה היא רגש טבעי ונורמלי, שאנו מרגישים כאשר אנחנו רוצים דבר מה שיש למישהו אחר ולנו אין. אצל ילדים, הקנאה יכולה להתעורר בכל תחום, למשל סביב צעצוע מבוקש, פופולאריות חברתית, או – במקרה השכיח ביותר – על תשומת לב.
על אף שמדובר ברגש טבעי ואף שכיח, קנאה היא אחד הרגשות הקשים לנשיאה ולטענתו של הפסיכולוג דניאל גולדמן היא מבוססת על רגשות בסיסיים יותר של פחד, כעס ועצב.
לקראת גיל שנתיים מתחיל להתפתח רגש הקנאה אצל ילדים. כבר בפעוטון אפשר לראות ילדים שבוכים כשהגננת לוקחת ילד אחר על הידיים.
בגיל הגן, כאשר ילדים מתַרגֶלים מיומנויות חברתיות במסגרת קבוצת ילדים גדולה יותר, משתכלל הרגש הזה ומופנה כלפי ילדים שיש להם חבר שהילד המקנא רוצה לשחק איתו, או משחק מבוקש. בגילאי בית הספר הקנאה מתרחבת לתחומים נוספים, כמו הצלחה בלימודים.
וגם אנחנו המבוגרים לא מצליחים להימנע מליפול במלכודות שהקנאה מציבה לנו ושואלים את עצמנו למה החברה הקרובה משתכרת יותר, למה הבת דודה רזה יותר ולמה הדשא של השכן באופן קבוע יותר ירוק.
לרגש הקנאה יש צדדים חיוביים, שעשויים לדרבן אותנו להתקדמות ועשייה – למשל כשילד מנסה להשקיע בלימודים כי הוא רוצה לקבל את תשומת הלב והחיזוקים שהמורה מעניקה לחבר שלו שמצטיין בכיתה.
לקנאה יש גם צדדים פחות חיוביים, שמעלים בנו רגשות קשים ומכאיבים כמו תסכול ואכזבה, וגורמים לנו להתנהג בצורה שפוגעת בנו ובאחרים. למשל, כשילדה מקנאה האחיה התינוק היא מתנהגת בצורה שמכעיסה את הוריה רק כדי לזכות בתשומת לבם.
דרכים להתמודדות עם קנאה
כדי להתמודד עם קנאה אצל ילדים כדאי לשלב את העקרונות הבאים בחיי היום-יום:
ילדים לא תמיד מבינים שהם מונעים על ידי קנאתם ולכן כדי לשקף להם את רגשותיהם, למשל לומר להם "אני מבינה שאתה מקנאה באחותך הקטנה, זה באמת לא פשוט להתחלק בתשומת הלב של אמא..."
כדי למנוע קנאה, רצוי לא להשוות בין ילדים. למשל, אם ילד לא ממושמע לא כדאי לומר לו "למה אתה לא מתנהג כמו החבר שלך", אלא להגדיר לו איך אנחנו מצפים ממנו להתנהג.
כשמופיעה קנאה, כדאי לעזור לילדים להתמודד איתה. למשל כשילד מקנאה שחברו מצליח יותר ממנו, כדאי להראות לו באילו תחומים הוא עצמו מצטיין.
באופן כללי, רצוי להתמקד בחיובי בכל ילד וילדה. כך הם יוכלו להרגיש טוב עם עצמם ולקנא פחות.
שני טיפים להקטנת הקנאה בתוך המשפחה:
כדאי להתייחס לפעמים לילדים כקבוצה, כדי להגדיל את תחושת השיתוף ולהפחית את הקנאה בין האחים. למשל, לשאול את כולם יחד "מה תרצו לאכול היום לארוחת ערב?"
חלקו את הצעצועים לפרטיים וכלליים: לכל ילד מספר צעצועים שלו ושאר הצעצועים הם של כולם. מדיניות כזו מפחיתה את החומרנות, הרכושנות, התחרותיות והנטייה לצבור חפצים והיא מדגישה שיתוף, הדדיות, הזדהות קבוצתית ושיתוף פעולה.
ולסיום, לקראת פורים:
בסיפור שלגיה המלכה הרעה משתמשת בתחפושות כדי לפתות את שלגיה לאכול מהתפוח. לילדים שלנו יש הזדמנות להתחפש פעם בשנה, בפורים.
ילדים בגיל הגן אוהבים ונהנים מאוד להתחפש. התחפושת מאפשרת להם לממש את הפנטזיה להיות משהו או מישהו אחר. לכן, כדאי לאפשר לילדים להתחפש גם לא בפורים, ולתת דרור לפנטזיות הכמוסות שלהם.
בנוסף, מאחר והתחפושת משרתת צרכים רגשיים עמוקים, רצוי חשוב מאד לשתף את הילדים בבחירת התחפושת ולנסות לערוך "תאום ציפיות" מדוקדק ככל האפשר.
ואם אחרי כל המאמץ הילד "מבלה" את רוב החג בבכי על כך שהתחפושת לא ענתה על הציפיות שלו, לא צריך להיבהל. זה רק מעיד על עוצמת ההתרגשות.
ביום זה המשחקייה תהיה פתוחה לילדים עד גיל 7
שעת הסיפור תתקיים ביום רביעי ה- 29/02/12 בשעה 16:15 במרכז "הורים-ילדים" בשכונת נווה-גולן שביפו.
|