שבועיים לאחר חילול הקברים המוסלמיים ביפו בודקים אנשי חינוך איך לקדם את נושא הסובלנות והרב-תרבותיות בעיר. ארגון הנוער הערבי יהודי סדקא רעות התנדב לקיים בבתי הספר ברחבי תל אביב יפו סדנות הידברות למורים ולתלמידי חטיבות הביניים והתיכונים.
אבו שינדי. אין תקציבים
"כל המחנכים והמחנכות בעיר צריכים עם החזרה לחופשה לדון במה שקרה", אומרת חנא אמורי. "לא רק בבתי הספר ביפו אלא גם אלו שבצפון תל אביב ואף בבת ים. בית ספר נועד ללמד אותנו על החיים ולהכין אותנו לחיי אזרחות, ואי אפשר להתעלם ממה שקרה".
את לא חושבת שמורים יחששו מכניסה לנושא כה טעון?
"אם מורים או מנהלים מרגישים שהם לא מסוגלים לגעת בנושא, כמו גם בנושא הסכסוך הישראלי פלסטיני בכללו, אנחנו וארגונים אחרים נשמח לבוא ולהעביר סדנאות בנושא לתלמידים למורים. מי שירצה לעשות זאת, יכול לפנות אלינו. לצערי, אנחנו חיים בחברה ברוטאלית, בה הגזענות פושה. עדיף שעמדות קיצוניות יושמעו בסביבה חינוכית מאשר ברחוב או בבית קברות".
מייבשים תקציבים
ראש המרכז הקהילתי הערבי יהודי, איברהים אבו שינדי, אמר כי ייבוש התקציבים במשרד החינוך לנושא הסובלנות, הדו קיום והרב-תרבותיות תורם לתופעות מהסוג שיפו חוותה. "עד לפני כחמש שנים הייתה במשרד החינוך יחידה לדמוקרטיה וסובלנות והיא נסגרה. עד לא מזמן היו 140 עמותות חינוך שעסקו בנושאים אלו וכיום כמחצית מהם נעלמו בגלל ייבוש התקציבים.
"אסור שיהיה מצב שתלמיד בעיר הזו לא ביקר מימיו בכנסייה, מסגד ובית כנסת, שלא ידע על ההיסטוריה של יפו – יאפא, על התרבות הפלסטינית של העיר, וידבר או לפחות יבין את שפתו של האחר"
העירייה חייבת לפצות על מה שהממשלה מחסירה. פתיחת המרכז הערבי יהודי ביפו היא אמירה חזקה בנושא, אבל זה לא מספיק. בסופו של דבר, העיר תל אביב יפו תינזק אם לא יושקו תקציבים בנושאים אלו".
בית ספר רב-דתי
סגנית ראש העירייה וחברת ועדת החינוך מטעם מר"צ, מיטל להבי, הכריזה כי תשובה הולמת לסיסמאות הגזעניות שפרחו כמו עשבים שוטים בין הקברים, היא הקמת בית ספר רב-דתי ורב-תרבותי. "הגיע הזמן שבתל אביב יפו, כעיר המעורבת הגדולה בישראל, יקום בית ספר רב-דתי ורב- תרבותי שייתן ביטוי להיסטוריה ולהווה של עיר מעורבת. מקום שיקיים דיאלוג אמיתי כבר מגיל צעיר.
להבי. בית ספר רב תרבותי
כמו שיש בית ספר יחודי לאמנויות ולטבע צריך שיהיה בית ספר יחודי לרב-תרבותיות. אין ספק שבית ספר כזה יכשיר בצורה הטובה ביותר את תלמידיו לחיות במציאות המורכבת והעשירה של החיים ביפו בפרט ובמדינת ישראל בכלל. אין לי גם ספק שחינוך שכזה ימנע את מה שראינו ביפו".
לבקר בכנסייה, מסגד ובית כנסת
קריאה דומה להכנסת רב-תרבותיות למתכונת הלימודים נשמעה גם מחבר מועצת העיר ונציג רשימת יאפא, סמי אבו שחאדה. "אסור שיהיה מצב שתלמיד בעיר הזו לא ביקר מימיו בכנסייה, מסגד ובית כנסת, שלא ידע על ההיסטוריה של יפו – יאפא, על התרבות הפלסטינית של העיר, וידבר או לפחות יבין את שפתו של האחר.
אבו שחאדה. מדינת כל אזרחיה
הדבר הזה צריך להיעשות לא בפסטיבלים ואירועים אלא כחלק מהבסיס של מערכת החינוך, לפחות ביפו. העיר הזו יכולה להיות מודל מדהים לחברה רב-תרבותית ומגדלור לכלל המדינה שיביא סוף סוף את מימוש החזון הדמוקרטי של מדינת כל אזרחיה".
תגובת העירייה
בעיריית תל אביב מדגישים בתגובה, כי על אף האירועים האחרונים בעיר קיימת נחישות בקרב הקהילה היפואית על כל גווניה שלא לאפשר לגורמים קיצוניים לערער את יסודות הקיום המשותף. עוד טוענים בעירייה, כי "ביפו נעשו ונעשות לאורך השנים פעילויות רבות שתכליתן קירוב לבבות וחיזוק הקשר בין הקהילות השונות בעיר.
בין היתר פרויקטים הנעשים או נתמכים על ידי העירייה, כגון פורום משותף של ועדי השכונות ביפו המתכנס מדי תקופה לדיון ולקידום נושאים שונים הנמצאים על סדר היום ביפו; פורום נשים פעילות יהודיות וערביות; התיאטרון הערבי – עברי; מקהלת שיראנא המורכבת מנשים יהודיות וערביות, מקהלת קולות השלום המורכבת מילדים ובני נוער ערבים ויהודים, תיאטרון קהילתי משולב וקבוצת הצילום "פסיפס יפואי" המורכבת גם היא מנשים יהודיות וערביות; תכנית בבתי הספר בחסות עמותת "ילדי השלום" ובתמיכת העירייה; וכן אירועי תרבות כמו פסטיבל שלושת החגים, פסטיבל "וואחד יום", אירוע יפו מארחת, מפגשים קהילתיים בין תושבים ועוד.
עיריית תל־אביב-יפו תמשיך כהרגלה לשקוד על חיזוק הקשר בין הקהילות השונות, שמירה על מרקם החיים ופיתוח תכניות ומיזמים שיאפשרו לקהילות השונות קיום משותף בכבוד הדדי".
אין ספק כי יש לקיים מערך סביב ההתרחשויות האחרונות חבל שנשמטה העובדה כי נזרק בקבוק תבערה על בית כנסת סובלנות אמיתית היא לגעת בשני הצדדים ולהלחם בקיטוב שחל ברחוב היפואי. יש לערוך פעילות ניטרלית ואמיתית המראה את שני הצדדים. הנגיעה בצד אחד בלבד שוב תנציח את העובדה כי אין תושבים אחרים ביפו
תגובה חדשה
3. לאן נעלמה באמת?
יוסי לוי, יפו , (29/10/2011)
כשמפגיזים בדרום לא שואלים שאלות כאלה.
תגובה חדשה
4. בית ספר רב-דתי?
אנה, לב יפו, (04/11/2011)
למה לא מזכירים את הבתי ספר "פרר" ו"טביטה"?
ילדים שלי ב"פרר" חוגגים את כל החגים ומדברים כמה ספות ויש להם חברים מעדות שונות. הכל עובד, רק שזה לא נחשב מספיק "ישראלי"...